Top 5 Tipičnih “Dokaza” Teoretičara Zavere

Teorije Zavere

Teorije zavere se znatno razlikuju između sebe po mnogim parametrima. Među njima postoje one koje se međusobno isključuju, neke koje na prvi pogled nekome ko je neupućen čak deluju i logično, ali i one koje odmah deluju kao potpuna besmislica. Ipak, oni koji u njih veruju će praviti potpuno iste logičke greške i davati vam iste “dokaze” za svoje tvrdnje. Ovo je lista onih koje ćete najčešće sresti.

 

1) Naučnici/mediji/eksperti su plaćeni da lažu

Ovaj “argument” je bukvalno svako video/čuo nebrojeno puta u životu. Na društvenim medijima ne postoji viralna objava gde se ovaj “argument” ne poteže. Naravno, besmisleno je raspravljati se sa osobom koja vas etiketira kao plaćenika zbog sopstvene nesposobnosti da percipira realnost bolje od deteta mlađeg od deset godina. Ove osobe su najčešće jako sujetne, što u kombinaciji sa njihovom nesposobnošću da barataju elementarnom logikom čini da svakoga ko argumentovano pobija njegovo stanovište naziva plaćenikom.

 

2) Pozivanje na alternativni autoritet

Odmah posle diskvalifikacije sagovornika i pravih autoriteta, ide pozivanje na vlastiti, alternativni autoritet. Na primer, osoba koja je protiv vakcinacije će nazvati sve doktore “plaćenicima farmakomafije”, bez ikakve zadrške i promišljanja. Ako tu osobu pitate da li je svesna koliko ima doktora na svetu i šta je sve potrebno da se oni drže pod apsolutnom kontrolom i ta zavera drži u tajnosti, ona će vam svojim odgovorom (ako ga i bude), pokazati da toga nije svesna. Potom, teoretičari će se pozvati na neki alternativni autoritet, koji u njihovom društvancetu ima status gurua. Sve što on kaže se aminuje i slepo mu se veruje. Autoritet može biti osoba, ali mogu biti i alternativni izvori informacija, raznorazni blogovi i portali.

Ovde imamo i prvi veliki paradoks – dotični guru, koji je uspeo da ubedi sledbenike da ih gotovo čitav svet laže i samo želi njihove pare, zapravo ih laže i samo želi njihove pare.

 

 

3) Anegdote kao krunski dokazi

Anegdotalni dokazi su jako rasprostranjeni među teoretičarima zavere, i to su najčešće i jedini “dokazi” koje imaju. Sve se svodi na nekakva rekla-kazala svedočanstva bez ikakve težine. Pa će vam tako ravnozemljaš reći da ima druga pilota koji je leteo na 20 kilometara visine i nije video zakrivljenost Zemlje, što znači da živimo na ravnoj ploči. Ili, antivakser će vam reći da je dete od komšijine zaove “oštećeno vakcinama”, i da je to čak i doktor potvrdio! Naravno, ovakva svedočanstva su najčešće prosto i jednostavno laži, ili su pogrešno interpretirane činjenice (postoji bolesno dete, ali to naravno nikakve veze nema sa vakcinama).

 

4) Pozivanje na brojnost

Teoretičari zavere će se često pozivati na vlastitu brojnost, najčešće u virtuelnom svetu i govoriti da se “ljudi konačno bude”. Opet, neće uspeti da primete da onih koji “spavaju” ima mnogostruko više. Sa druge strane, svaki put kada je organizovan neki protest bilo antivakcinaša, ravnozemljaša i ostalih, organizator doživeo potpuni fijasko. Mnogi su baš tada odlučili da imaju preča posla, a i zaboravljaju da im brojnost na društvenim mrežama prave i lažni profili, kao i oni koji troluju iz zabave.

 

5) Izvlačenje stvari iz konteksta, “cherry-picking”

Oni veštiji, opasniji i maliciozniji teoretičari zavere će izvlačiti stvari iz konteksta i tako dovoditi ljude u zabludu. Ova taktika se najčešće koristi za regrutaciju i može biti prilično ubedljiva. Sastoji se od pozivanja na jedan od hiljadu argumenata koji naizgled ide u prilog teoriji zavere, uz ignorisanje svih ostalih. Naravno, ova taktika se vrlo lako iskombinuje sa ostalim “krunskim dokazima”. Na primer, protivnik vakcinacije će ukazivati Vejkfildovu studiju koja povezuje autizam sa vakcinacijom, od koje je praktično sve počelo. Nije teško dokazati da ta studija ima mnoge nedostatke i da je oborena na desetine puta, ali će tada u igru ući ostali “dokazi” – “farmakomafija je platila da se on uništi”, “laži masovnih medija”, “pogledaj šta kaže Šarlatan X u šarlatanskimedij.info” i slično.

 

Postoji još čitav niz logičkih grešaka i “dokaza” koje ćete viđati od teoretičara zavere, ali ovo su najosnovniji oblici.

 

Ne dozvolite da vas ovi spin-doktori uvuku u svoju spiralu laži.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *