Rokfeler – Kako izmišljotine postaju fakti

Rokfeler

Dejvid Rokfeler, najstariji član milijarderske porodice bankara, preminuo je ovog meseca u 101. godini života.

Ova porodica je zbog svog bogatstva koje je stekla finansijskim špekulacijama, kao i zbog Dejvidove dugovečnosti, bila predmet raznoraznih teorija zavere. U ovom tekstu bavićemo se najočiglednijom izmišljotinom – navodnim transplantacijama srca, koje su mu omogućile takvu dugovečnost.

Čitava priča o šest transplantacija, uključujući i rečenicu koja je izazvala najveći gnev pravednika – “Svaki put kada dobijem novo srce osećam se kao da mi je neko udahnuo novi život. Osećam se energično i živo.”, potekla je sa satiričnog sajta sličnog našem njuzu, a sajt Snoopes, koji se bavi otkrivanjem lažnih vesti, kratko je debankovao ovu besmislicu.

Etički problemi oko druge ili treće transplantacije srca jednog pacijenta, dok drugi umiru čekajući prvu transplantaciju su jasni, ali je stvar u tome da, prema podacima iz SAD, nijedan pacijent nije živeo duže od nekoliko meseci posle svoje četvrte transplantacije, pa je faktički nemoguće da je Rokfeler doživeo stotu sa toliko transplantacija.

Naravno, širenje imbecilnih teorija zavere je posledica tabloidizacije čitave medijske scene u regionu, a kao što vidimo, tako malo zdrave logike i razuma je potrebno da se ti članci razotkriju kao potpune izmišljotine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *